Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η άλλη όψη της τεχνολογικής φούσκας.



Μπορεί ο Mark Zuckerberg της Facebook να βρίσκεται σε αγοραστική φρενίτιδα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ) και οι υπερβολές της νέας τεχνολογίας να θυμίζουν σε πολλά τη φούσκα της δεκαετίας του 1990 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), όμως για χιλιάδες κατοίκους της Silicon Valley, το ιντερνετικό boom είναι ο λόγος που έμειναν στο δρόμο. Εύλογα, λοιπόν, τα λεωφορεία της Google γίνονται δεκτά με οργή και διαμαρτυρίες στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο.
Με τις εταιρείες του ίντερνετ να πετούν δισεκατομμύρια για να αγοράσουν start up εταιρείες και να επιδίδονται σε μια πλειοδοσία μισθών και μπόνους για να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα του κλάδου, η ζωή στη Silicon Valley έχει αρχίσει να γίνεται υπερβολικά ακριβή για πολλούς.
Με τα ενοίκια σε αλματώδη αύξηση, σχεδόν το 55% των εργαζομένων της Silicon Valley δεν κερδίζουν τα 90.000 δολάρια το χρόνο που υπολογίζεται ότι χρειάζονται για να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια στην περιοχή.
Έτσι, η Silicon Valley γίνεται η περιοχή με τον πέμπτο μεγαλύτερο πληθυσμό αστέγων στις ΗΠΑ. Και τα τελευταία τρία χρόνια, το πρόβλημα γίνεται σαφώς χειρότερο.
Το Σαν Φρανσίσκο ξοδεύει 165 εκατ. δολάρια το χρόνο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όμως, οι άστεγοι της πόλης ξεπερνούν τα 6.000 άτομα εδώ και δέκα χρόνια. Σχεδόν 1.000 παιδιά και νέοι ενήλικες ζουν στους δρόμους.
Και την ίδια στιγμή, η ζωή για τους αστέγους γίνεται δυσκολότερη, καθώς το Palo Alto απαγόρευσε στον κόσμο να κοιμάται στα αυτοκίνητά του και οι τοπικές οργανώσεις έκοψαν την πρόσβαση στα ντους δημόσιας χρήσης.
Μη έχοντας πού αλλού να πάνε, πολλοί από τους αστέγους κατευθύνονται στα νότια της Silicon Valley, στη λεγόμενη “Ζούγκλα” του  San Jose. Εκεί έχει στηθεί μια πραγματική παραγκούπολη, με περισσότερους από 300 κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου