tovima.gr
«Γιατί, αφού μας ενώνουν τόσα πολλά, δεν μπορούμε να τα βρούμε;». Το ερώτημα υπήρχε σαν ελέφαντας μέσα στο αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι, όπου διεξάγεται η διημερίδα του Προοδευτικού Φόρουμ, έως ότου το εκστόμισε η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη, αντιπρόεδρος της Δράσης μετά το πέρας του πρώτου κύκλου συζήτησης με θέμα τη διακυβέρνηση. Απάντηση δεν δόθηκε, αν και πολλοί συμφώνησαν με το υπονοούμενο, όπως είπε η επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της Δυναμικής Ελλάδας Λίνα Παπαδοπούλου, η οποία συμμετείχε στο πάνελ. Άλλωστε το πολιτικό πλαίσιο των συνεργασιών θα συζητηθεί αύριο, Κυριακή, όταν θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των Κινήσεων που οργάνωσαν την εκδήλωση.
Το στίγμα της Κεντροαριστεράς και η προβληματική σχέση του ΠαΣοΚ με τους πολίτες έπειτα από την επιβολή των μνημονίων ήταν τα δύο θέματα που ανέκυπταν ξανά και ξανά μέσα από τις ερωτήσεις του ακροατηρίου προς τους ομιλητές. Στο πάνελ βρίσκονταν ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης, ο πρώην υπουργός Ι. Ραγκούσης, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης, και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης. Στο ακροατήριο ήταν οι : Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Θ. Σκυλλακάκης, Ηλ. Καρανίκας, Σπ. Λυκούδης, Θ. Παπαθεοδώρου, Π. Παναγιωτόπουλος, Χρ. Χωμενίδης, Ι. Τούντας, κ.α.
Ο κ. Καμίνης, μίλησε για τις προοπτικές βιωσιμης και ουσιαστικής αποκέντρωσης της εξουσίας στους δήμους και ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες. «Πώς πτώχευσαν οι Δήμοι;», έθεσε το ερώτημα. «Λόγω του πελατειακού συστήματος» απάντησε, αλλά κατένειμε μερίδιο ευθύνης στους αιρετούς που κατασπαταλούσαν τους πόρους και έφτιαχναν πατέντες για να προσλαμβάνουν συμβασιούχους «κομματικό στρατό του κάθε δημάρχου». Πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των δήμων με το κράτος, τόνισε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, τάχθηκε των πιο μικρών και αποτελεσματικών δήμων. «Χρησιμοποιώ τον όρο κόμβο, για πρωτοβουλίες που μπορούν να φέρουν σε επαφή τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας ώστε να απαλλαχθούμε από το μεγαλύτερο αντίπαλο, την γραφειοκρατία και την πολυνομία. Η σύγχρονη τεχνολογία βοηθάει σε αυτό», σημείωσε. Συμπλήρωσε επίσης ότι στην Ευρώπη των 70% του πληθυσμού κατοικεί στις μεγάλες πόλεις, και παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται, οι πόλεις αποτελούν και εργαστήρια λύσης πολλών πραγμάτων. Σε ερώτηση για τους οικονομικούς μετανάστες είπε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να δέχεται όσους μετανάστες αντέχει, αλλιώς θα έχουμε καταστάσεις Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Ραγκούσης, απαντώντας στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε ένα νέο πολτικό σύστημα, επισήμανε ότι ο εκλογικός νόμος είναι σημαντικός για το είδος του πολιτικού προσωπικού που παράγεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Η μηχανική του συστήματος, είπε, δηλαδή ο σταυρός προτίμησης που υπάρχει από το 1920, ευνοεί το μαύρο πολιτικό χρήμα. «Επιλέγοντας εκλογικό σύστημα επιλέγεις και το πρόβλημα που θέλεις να λύσεις. Χρειάζεται εθνική συναίνεση για τα υπαρξιακά ζητήματα της χώρας, χρειάζεται επαναθεμελίωση της πολιτικής και απαλλαγή της από εξαρτήσεις που την εξουδετερώνουν. «Πώς; Με ένα εκλογικό σύστημα - τομή με το παρελθόν», σημείωσε.
Ο πρώην υπουργός πρότεινε: Μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, απλή αναλογική –την χαρακτήρισε «μέσο υπέρβασης της πολιτικής μας υπανάπτυξης και όχι πιστοποιητικό της Αριστεράς»- οριζόντια γραμμή του σταυρού προτίμησης. «Ο εμφύλιος σταυρός είναι από άλλο πλανήτη», είπε, ενώ τάχθηκε και κατά των μπόνους εδρών επειδή οδηγούν τα κόμματα σε αναζήτηση της πρωτιάς με κάθε μέσο, μια πρακτική που υπάρχει κίνδυνος να παράξει τραγικά δεινά για τον τόπο. «Αν δεν αλλάξουν οι δομές του συστήματος είναι θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει ξανά η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ραγκούσης, παρατηρώντας ότι «μετά τον Ιούνιο του 2012 είναι σε εξέλιξη η νεκρανάσταση του παλιού». Και ανέφερε ως παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών «κατά παράβαση του νόμου». Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων βρίσκεται ακόμα στα συρτάρια του υπουργείου και δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή και πρόσθεσε ότι εξίσου τον ενοχλεί η μονοδιάστατη εφαρμογή του νόμου για την αναστολή της χρηματοδότησης της ΧΑ, επειδή όπως είπε βλάπτει τη Δημοκρατία.
Σχετικά με τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, εξέφρασε την άποψη ότι «όσο οι προσπάθειες έχουν στόχο τις επόμενες εκλογές και όχι τις επόμενες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, θα υπάρχει διαρκώς το ερώτημα της ανασυγκρότησης». Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι οι αλλαγές γίνονται από κόμματα και ότι το σκαρί θα πρέπει να ναυπηγηθεί από την αρχή και να είναι παγοθραυστικό, γιατί δεν αρκεί ο καλός καπετάνιος και το πλήρωμα για να τσακίσουν τον παγετώνα των παθογενειών όλων των προηγούμενων ετών.
Για τις προοπτικές συνεργασίας των κομμάτων σε δύσκολους καιρούς μίλησε ο κ. Ανδρουλάκης, ξεκινώντας από τις δύσκολες στιγμές και τις λανθασμένες αποφάσεις του ΠαΣοΚ. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, έπρεπε να είχε επιμείνει στην αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών όταν ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο ώστε να μην βρεθεί στην πολιτική απομόνωση. Δεν έπρεπε να μπει στην κυβέρνηση συνεργασίας ο ΛΑΟΣ. « Δεν υπήρχε λόγος. Ποτέ άλλοτε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν είχε κυβερνήσει με ακροδεξιό κόμμα», σημείωσε. Τον Μάιο του 2012, πρόσθεσε, ήταν άστοχη η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. «Η χώρα δεν έπρεπε να πάει σε δεύτερες εκλογές, αλλά να ζητήσει σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν άλλοι οι όροι διακυβέρνησης, και άλλη η δύναμη και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το μπόνους των 50 εδρών διαμόρφωσε ένα εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς ομαλό πλαίσιο. Η ΝΔ μετά τις εκλογές αποκήρυξε τον αντιμνημονιακό δρόμο και ξέχασε τις φρούδες ιστορίες του Ζαππείου».
Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε «υπονομευτική» την ελλειμματική θεσμική λειτουργία των κομμάτων, αναφέροντας ως παράδειγμα ορθής πρακτικής την εσωτερική ψηφοφορία στο SPDγια την επικύρωση της προγραμματικής συμφωνίας. Μίλησε επίσης για τη μεγάλη ανευθυνότητα των άλλων δυνάμεων πέραν του ΠαΣοΚ που δεν λένε την αλήθεια και τάζουν σε όλους. «Ο Σαμαράς», είπε, «βάφτισε κακό το πρώτο μνημόνιο και καλό το δεύτερο. Με την ίδια νοοτροπία ο Τσίπρας θα βαπτίσει κοινωνικό το τρίτο μνημόνιο, εφόσον κληθεί να το εφαρμόσει».
Ευρωεκλογές, πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά τα διλήμματα δεν μπορούν να τίθενται με μανιχαϊστικό τρόπο. «Ακόμη κι αν καταφέρουμε να μην υπογράψουμε τρίτο μνημόνιο, η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μάαστριχτ. Δεν μπορούμε να είμαστε στην Ευρώπη χωρίς δεσμεύσεις».
Σχετικά με την Κεντροαριστερά, σημείωσε ότι κατά την προσωπική του άποψη θα πρέπει να προκύψει στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. «Η μεγάλη Κεντροαριστερά δεν μπορεί να προκύψει ως ανακάτεμα της τράπουλας, αλλά να δημιουργηθεί μια ευρεία δημοκρατική συμπαράταξη χωρίς τους μικροκομματικούς εγωισμούς και τα πάθη που μας ταλανίζουν, χωρίς να αποποιηθούν τα κόμματα την ιστορία τους. Η Κεντροαριστερά δεν είναι μια αφήγηση μετά το μνημόνιο, αλλά μια αφήγηση για την Ελλάδα σήμερα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μόνο έτσι θα επανακτήσουμε ως χώρος την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και θα αποφύγουμε την ιταλοποίηση, τον κατακερματισμό», είπε.
Σε ερώτηση για την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ΠαΣοΚ είπε ότι τον Μάιο του 2010 θα έπρεπε να υπήρχε μια άλλη αφήγηση ώστε να μην διαρραγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικός σύστημα αλλά, πρόσθεσε, εκείνη την περίοδο ούτε το ΠαΣοΚ ούτε τα υπόλοιπα κόμματα είχαν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει μνημόνιο. Ενώ για την Κεντροαριστερά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πια οι μεγάλες μάζες του Κέντρου και ότι θα πρέπει «να μιλήσουμε με ταξικούς όρους για τους νέους μη προνομιούχους και να μην εμφανίζεται η Κεντροαριστερά ως μια ελίτ, η οποία αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ με λάθος τρόπο όσους έχουν πρόβλημα.
Ο κ. Τσούκαλης εξέφρασε αμφιβολίες αν η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της επιστροφής στη δραχμή και είπε ότι παρότι το ενδεχόμενο αυτό δεν συζητείται σήμερα, αν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, η Ευρώπη μάλλον θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι αναλώσιμη. Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στη διαπραγματευτική θέση της χώρας. «Τι ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ;», πρόσθεσε. «Η καταγγελία ενός χρεοκοπημένου μοντέλου και η άκρατη δημαγωγία». Σε ότι αφορά την κεντροαριστερά, είπε, ότι ο όρος θυμίζει παρελθόν, αλλά ότι δεν έχουν σημασία οι όροι αλλά οι ρηξικέλευθες προτάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα όπως πχ. Για την οικονομία, τα πανεπιστήμια, κλπ. «Στο σημείο αυτό δεν έχει γίνει πρόοδος» πρόσθεσε.
Ο κ. Α. Παπαδόπουλος, υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία των «58» για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, λέγοντας ότι μόνο αυτός ο χώρος μπορεί να προτείνει ένα νέο σχέδιο για τη χώρα. Συζητήσεις προκάλεσε ο διάλογος της κυρίας Λυμπεράκη και του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου και μέλους των «58» κ. Μ. Ματσαγγάνη, ο οποίος μίλησε για την ενιαία εθνική σύνταξη και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. «Το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε με ευθύνη του ΠαΣοΚ. Πως μας ζητάτε να συνεργαστούμε μαζί του;», ρώτησε η αντιπρόεδρος της Δράσης. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να καταστραφεί η χώρα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ανασυγκροτηθεί ο χώρος έστω και να αποτύχουμε. Θα συμβούλευα λιγότερη καχυποψία περισσότερα αντανακλαστικά και γεναιοφροσύνη», απάντησε ο κ. Ματσαγγάνης. «Υπάρχει μαγάλη πιθανότητα η πρωτοβουλία των «58» να αποτύχει. Δηλαδή το κακό ΠαΣοΚ να ελέγξειτη διαδικασία και να σπάσει τα μούτρα της η πρωτοβουλία. Ισως θα ήταν συνετότερο να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η ζωή θα δείξει. Από την άλλη καλό θα ήταν μέχρι τότε να συνεχίσουμε να συζητάμε και να κάνουμε οικονομία προσβολών», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου