Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Προοδευτικό Φόρουμ: Εντονες αντιπαραθέσεις σε μια προσπάθεια σύγκλισης της κεντροαριστεράς

O διαχωρισμός μεταξύ δεξιάς και αριστερής σοσιαλδημοκρατίας διαπέρασε τη συζήτηση, την τελευταία ημέρα της εκδήλωσης του Προοδευτικού φόρουμ.

Η ατμόσφαιρα είχε φτιαχτεί από τις τοποθετήσεις των ομιλητών όπως το ερώτημα του κ.Π. Σφηκάκη, «Ραντ ή Ριντ», αναφερόμενος στο βιβλίο «Ο Ατλας επαναστάτησε», της Αυν Ραντ που υποστήριξε τον laissez-faire καπιταλισμό και στις «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ.

Στην ουσία το ερώτημα ήταν αν έχει νόημα ο διαχωρισμός μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς και ο εκπρόσωπος της Κίνησης «Π80» απάντησε θετικά, επιλέγοντας την Αριστερά «για να υπάρχει αλληλεγγύη και κοινωνικό κράτος».
Το δίλλημα αυτό προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της «Δράσης», τους οποίους ο κ. Σφηκάκης κατάταξε στα δεξιά, και  έδωσε ζωή σε μια διημερίδα που δεν προσέλκυσε μεν μεγάλο ακροατήριο, έβαλε όμως στο ίδιο τραπέζι το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ έπειτα από πολλούς μήνες.

Επίσης, οι συμμετέχοντες «Δράση», «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», «Δυναμική Ελλάδα», «Μπροστά», «Π80», «Τhink Π», αποφάσισαν να συγκεντρώσουν σε μια πλατφόρμα όλα όσα τους ενώνουν, όπως η ανάγκη για αναμόρφωση του κράτους, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και της χρηματοδότησης των κομμάτων,  η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, κ.α. Το κείμενο αυτό θα το καταθέσουν στο ΠαΣοΚ, στη ΔΗΜΑΡ, στους «58» ώστε να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης.

«Η νοοτροπία της ΝΔ έχει μπολιαστεί από τη νοοτροπία του παλαιού που είναι μη μεταρρυθμίσιημη. Γι' αυτό επιλέγουμε να μιλάμε μαζί σας. Χρειάζεστε μια φιλελεύθερη πτέρυγα για να προωθηθεί μια ρεαλιστική οικονομική πολιτική», επισήμανε ο κ.Σκυλλακάκης αποκηρύσσοντας τη ρετσινιά του δεξιού. Είχαν άλλωστε προηγηθεί πολλές διαμαρτυρίες από μέλη της Δράσης, που απαιτούσαν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους.       
Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Μαργαρίτης, είχε απευθύνει χαιρετισμό, λέγοντας ότι αποτελεί σταθερή πεποίθηση της ΔΗΜΑΡ να προχωρήσει ο ανοιχτός διάλογος για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Επισήμανε ότι το κόμμα του θα συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών για τη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος, αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα αθροίσματος κομμάτων και Κινήσεων αλλά προσέλκυσης των ανένταχτων πολιτών. Εκτίμησε ότι οδηγούμαστε σε μετωπική σύγκρουση της παραδοσιακής Δεξιάς με την παραδοσιακή Αριστερά και ότι το πλειοψηφικό ρεύμα της Κεντροαριστεράς υποεκπροσωπείται.

«Παρατηρείται σοβαρή υποχώρηση των σοσιαλιστικών δυνάμεων και στην Ευρώπη και υποστηρίζω ότι πληρώνουν τον τρίτο του Μπλερ, τη δυσδιάκριτη διαφορά μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς», είπε. Ο κ. Μαργαρίτης πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου σοσιαλιστικού σχήματος, «όχι σαν την Ένωση Κέντρου του Ζίγδη, αλλά μια μεγάλη μαχόμενη παράταξη», η οποία θα ανατρέψει το δίλλημα Σαμαράς ή Τσίπρας και θα οριοθετηθεί από αυτή την καρικατούρα διπολισμού που εντέχνως διατηρείται. 
 Στην παρέμβαση του ο επικεφαλής της Δράσης, είπε ότι «το κενό που υπάρχει δεν είναι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν εξουσία και στον κόσμο. Τι πρέπει να γίνει; Να αρχίσει η χώρα να παράγει ώστε να έρθουν επενδύσεις και δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να υπάρξει ριζική αλλαγή της λειτουργίας του κράτους και του πολιτικού συστήματος και αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», σημείωσε. Ο κ. Σκυλλακάκης  είπε ότι συμφωνεί με την απλή αναλογική και με τις αλλαγές για τον σταυρό προτίμησης και τα μπόνους εδρών, αλλά επισήμανε για να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές χρειάζεται στρατηγική συνεργασία περισσότερων δυνάμεων.
Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει μια δεκατεούς διάρκειας συμφωνία, όπως αυτή που συνήφθη στο Βέλγιο, την οποία ονόμασε «πορφυρή συμφωνία». Και έθεσε τρεις προϋποθέσεις: Να είναι χωρίς συμβιβασμούς απέναντι στο παλαιό σύστημα εξουσίας, όχι στα πρόσωπα, αλλά στη συλλογική νοοτροπία. Να στηριχθεί μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, η οποία να είναι ειλικρινής  και κοντά στον κόσμο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα, με ριζοσπαστικές θέσεις. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου», τόνισε και πρόσθεσε ότι για αν υπάρξει μαζικότητα θα πρέπει ο συνασπισμός των δυνάμεων να βγει στον κόσμο. «Δεν έχει εφευρεθεί άλλος τρόπος», είπε.            
Ο Χρ. Αηδόνης, εκπροσωπώντας τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, έριξε ευθύνες για την κατάσταση της χώρας όχι μόνο στους πολιτικούς αλλά και στους πολίτες. «Χτίσαμε όλοι μαζί μια αντιπαραγωγική Ελλάδα», είπε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να φτιαχθεί ένα ευρύτερο μέτωπο ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη σε τρεις τομείς: στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στην ενέργεια.

«Όποιος έχει κάτι να πει να το πει τώρα και να γίνει αύριο», πρόσθεσε, ενώ σε σχέση με το κράτος  υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται να το μεταρρυθμίσουμε αλλά να το διαλύσουμε». Ο κ. Αηδόνης, είπε ακόμα ότι η ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας θέλει και μια άλλη εκπαίδευση, ενώ πρόσθεσε ότι ένας άμεσος στόχος θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στη συμμαχία του κόμματος του με τη ΔΗΜΑΡ αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε κλειστοί και στις άλλες δυνάμεις».  
Άμεση αλλαγή πορείας, ζήτησε ο κ. Σφηκάκης (Π80) και υποστήριξε ότι η Κεντροαριστερά θα πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική και ότι το ΠαΣοΚ ηττήθηκε στην αναμέτρηση με την κρίση επειδή δέχτηκε ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος και ανέθεσε τη δουλειά της αλλαγής στην τρόικα. «Η Κεντροαριστερά η θα βρει ένα πειστικό σχέδιο ή ο κόσμος θα στρέφεται σε εκείνους που του προτείνουν κάτι ασχέτως αν είναι λαϊκιστές ή ψεκασμένοι», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι η απαξίωση όλων των προηγούμενων οδηγεί σε αδιέξοδα. «Το κοινωνικό κράτος έκανε βήματα με αυτό το "καταραμένο"  ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και τώρα υπερασπιζόμαστε όλοι την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», είπε.     
Ο κ. Σφηκάκης, πρότεινε να θεσμοθετηθούν δύο θητείες σε όλες τις αιρετές θέσεις και να καταργηθεί η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων.  Κατά την άποψη του αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από έναν νέο φορέα, ο οποίος θα φτιαχθεί από μηδενική βάση, ως συνασπισμός εξουσίας με μια σοβαρή προγραμματική βάση χωρίς να χάνεται η αυτονομία των συμμετεχόντων και ο οποίος θα διατηρήσει το κεκτημένο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.   
Ο κ. Σωτ. Κατσέλος (Δυναμική Ελλάδα), επισήμανε ότι δεν φτάνει να ζητάμε όλοι κάτι καινούργιο αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το φτιάξουμε. Πώς θα μορφοποιηθεί αυτό το σχήμα; ρώτησε. «Έχουμε αντιφατικές απαιτήσεις, ενώ χρειαζόμαστε και πολιτική έκφραση και απήχηση στον κόσμο. Ούτε από παρθενογένεση θα προκύψει ο νέος πόλος ούτε από τα φθαρμένα πρόσωπα του παρελθόντος. Μπορούμε όμως να συστρατευτούμε, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, και να αξιοποιήσουμε το καλύτερο κομμάτι του παλαιού για να στηρίξει το νέο».               
Την ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του ΤhinkΠ κ. Αλεξ. Αποστόλου.  «Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Γίνονται προσπάθειες, όπως με  αυτό το φόρουμ. Αυτά δεν αρκούν χωρίς σκέψεις και προτάσεις για το αύριο», σημείωσε.       
Στην παρέμβαση του ο κ. Π. Βλάχος (Μπροστά), ζήτησε: Να φύγει η τρόικα και να δοθεί η μάχη των μεταρρυθμίσεων με αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό. Διαγενεακή δικαιοσύνη ως νομοθετική αρχή και ποσόστωση συμμετοχής νέων σε κόμματα. Να μπει η νεότερη γενιά στις υπάρχουσες προοδευτικές πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν και άλλους. Να ανακτήσει η χώρα την εθνική, οικονομική κυριαρχία και να καινοτομήσουμε θεσμικά, όχι με ψυχαναγκαστικό ευρωπαϊσμό, αλλά με τη βοήθεια της ΕΕ και μέσω της ενεργοποίησης των κοινωνικών δικτύων.     
Στις ερωτήσεις και στις παρεμβάσεις από το κοινό ήταν κυρίαρχο το ερώτημα «τι κάνουμε αφού φύγουμε από δω; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;».  Ο κ. Θ. Τσίκας, σημείωσε ότι όλοι θα πρέπει να ενσωματωθούν, έστω και με τη μορφή χαλαρής συνομοσπονδίας, στην προσπάθεια να φτιαχτεί ένα σχέδιο για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο. «Όποιος καταθέσει ένα τέτοιο πειστικό σχέδιο θα πρωταγωνιστήσει για πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή», εκτίμησε.
Στο ακροατήριο ήταν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Α. ΛοβέρδοςΙ. Ραγκούσης, Στ. ΜπένοςΓ. Προκοπάκης, κ.α.        
Ο κ. Γ. Φλωρίδης που είχε μιλήσει το μεσημέρι, εκτίμησε ότι χρειάζεται ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία. Πρότεινε τρία σημεία ως περιεχόμενο του: Μια λιτή και βαθιά μεταρρυθμιστική διαχείριση του κράτους και της οικονομίας. Απομείωση του χρέους ώστε αν είναι βιώσιμο. Αναζήτηση επενδυτικών πόρων. Η συμφωνία αυτή, είπε, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του «Κοινωνικού Συνδέσμου» θα πρέπει να γίνει πριν από τις εκλογές και ο λαός να επιλέξει αν θα την εφαρμόσει μια μονοκομματική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα μείνει στην εξουσία για μια τετραετία ώστε να υπάρχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

 «Αυτή θα είναι η τελευταία προσφορά του παλαιού συστήματος στη χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι επειδή είναι αμφίβολο ότι θα το κάνουν τα υπάρχοντα κόμματα, προκύπτει η ανάγκη ίδρυσης ενός νέου κόμματος, αξιόπιστου και πρωταγωνιστικού που θα μπορούσε να επιβάλλει την ατζέντα.
«Όμως η προοπτική αυτή θάβεται με χορούς μεταμφιεσμένων οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πρόσκαιρη ευχαρίστηση στους συμμετέχοντες αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μετατραπούν σε εκλογικούς χορούς του Ζαλόγγου, μείον τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία».

Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο κ. Αρ. Δοξιάδης, ο οποίος επίσης βρισκόταν στο πάνελ και είπε ότι η συγκεκριμένη παρατήρηση αφορά τους «58» και έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να κάνει τέτοια συμφωνία το πολιτικό σύστημα.

«Αν δεν το κάνει θα αναλάβει την ευθύνη για ότι συμβεί στη χώρα και γι΄ αυτό χρειάζεται νέο κόμμα,  για να επιβάλλει αυτή την ατζέντα. Η δημιουργία του όμως εμποδίζεται με κάθε τρόπο», απάντησε ο κ. Φλωρίδης.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου