Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Πρεμιέρα με Γιαννίτση για την «Ελιά»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Δυναμική πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε χθες η Κίνηση των «58» για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη εν όψει και της εκδήλωσης της 9ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με μία μαζική πολιτική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Τ. Γιαννίτση, παρουσία του Γ. Μπουτάρη και τεσσάρων αντιδημάρχων του, του πρώην υπουργού Σπ. Βούγια, στελεχών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, προσωπικοτήτων της Αριστεράς και πλήθους κόσμου.

Ο ρόλος που θα παίξει η Κίνηση των «58» θα εξαρτηθεί από τη μαζικότητα της ανταπόκρισής της, τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις όσο και από την κοινωνία, επισήμανε ο πρώην υπουργός Τ. Γιαννίτσης
Ο ρόλος που θα παίξει η Κίνηση των «58» θα εξαρτηθεί από τη μαζικότητα της ανταπόκρισής της, τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις όσο και από την κοινωνία, επισήμανε ο πρώην υπουργός Τ. Γιαννίτσης
Ο κ. Γιαννίτσης παρουσίασε δέσμη προτάσεων πέντε σημείων για την έξοδο της χώρας από την κρίση κι επισήμανε πως χρειάζεται μια ισχυρή δύναμη από τα κάτω για να τη στηρίξει. Σημείωσε πως ο ρόλος που θα παίξει η Κίνηση των «58» θα εξαρτηθεί από τη μαζικότητα της ανταπόκρισής της, τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις όσο και από την κοινωνία, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο καθόδου στις ευρωεκλογές.
«Οποιαδήποτε εκδοχή της Αριστεράς έχει να απαντήσει στο δίλημμα ποιο είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα: Πώς θα ξεφύγει η χώρα από την κρίση και θα εξυπηρετηθεί το συλλογικό, κοινωνικό και εθνικό συμφέρον ή πώς θα σωθούν οι δογματισμοί και τα στερεότυπα που έχουν στοιχειώσει και έχουν δώσει τη θέση τους σε νέα», είπε χαρακτηριστικά.
Eυθύνες
Επισήμανε ότι για το πώς φτάσαμε έως εδώ έχουν ευθύνη τα πρόσωπα, αλλά κυρίως οι πολιτικές, και ζήτησε να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί με το παρελθόν και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να υπερβούμε την κρίση, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το «απελπιστικό σενάριο να παρακαμφθεί η κρίση, αλλά η κοινωνία να μείνει εγκλωβισμένη σε ένα τέλμα ανεργίας.
Κατάμεστη η αίθουσα του δήμου Θεσσαλονίκης στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ελληνικής «Ελιάς»
Κατάμεστη η αίθουσα του δήμου Θεσσαλονίκης στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ελληνικής «Ελιάς»
«Μια ανάκαμψη που θα στηρίζεται μόνο στα δημόσια οικονομικά θα έχει δυσβάσταχτο κοινωνικό κόστος», είπε. Εκανε λόγο για «κίβδηλα success story» και υπογράμμισε πως τους επόμενους 10-15 μήνες θα ληφθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα για δεκαετίες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε μια Β' κατηγορία». Η δέσμη πέντε προτάσεων που κατέθεσε, αφορά:
  • Την ανάκτηση της όποιας δύναμης είχε η χώρα. «Μια χώρα σε πτώχευση είναι μια χώρα ηττημένη», είπε και ζήτησε «να δούμε κατάματα την ήττα» με αναστοχασμό και σκληρή δουλειά.
  • Αλληλεγγύη στη βάση εφαρμογής των συνταγματικών και άλλων κανόνων. Ομοιοι κανόνες, καμία ειδική μεταχείριση σε πληθυσμιακές ομάδες, πάταξη της φοροδιαφυγής και των πελατειακών σχέσεων, πολιτικές ενάντια στην ανεργία και στη φτώχεια.
  • Αναδιοργάνωση Δημόσιας Διοίκησης.
  • Ανακατάκτηση του δημόσιου χώρου και των συλλογικών αξιών.
  • Ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης.
Στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης και οι αντιδήμαρχοι Α. Κουράκης (σ.σ.: στέλεχος της ΔΗΜΑΡ), Χ. Καπόν, Θ. Παππάς, Γ. Αρβανίτης, ο πρώην υπουργός Σπ. Βούγιας, τα μέλη της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Μ. Τριανταφυλλίδης και Θ. Τριανταφύλλου, προσωπικότητες της Αριστεράς όπως ο Στ. Νέστωρ, ο γραμματέας της Π.Ε. Κ. Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ Χ. Μακρίδης, ο πρώην γραμματέας Α' Θεσσαλονίκης Χρ. Παπαστεργίου, οι επικεφαλής της ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ Στ. Αγγελούδης και Ν. Παπαδάκης κ.ά., ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Π. Αβραμόπουλος.
Ακολούθησε συζήτηση και αναδείχτηκε η Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Για το ασφαλιστικό
«Δεν με είχαν στηρίξει ούτε οι υπουργοί»
«Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον Τ. Γιαννίτση», επισήμανε στη σύντομη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο οποίος ανέφερε πως ο πρώην υπουργός «εκπαραθυρώθηκε» το 2001 από την τότε κυβέρνηση λόγω της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που επιχείρησε, και υπογράμμισε πως αν οι προτάσεις του είχαν εφαρμοστεί, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα τώρα. «Κι άλλοι άνθρωποι είχαν προσπαθήσει τότε, αλλά τους έφαγε η μεγάλη μαύρη τρύπα της ελληνικής απραξίας», υπογράμμισε.
Η μεταρρύθμιση
Ο κ. Γιαννίτσης ρωτήθηκε από πολίτη για την επίμαχη μεταρρύθμιση και δεν έκρυψε τα λόγια του. «Δεν θέλω να συζητώ για την ιστορία με το ασφαλιστικό και το πρόσωπό μου, αλλά σκεφτείτε πόσοι από σας ήσασταν τότε κατά της μεταρρύθμισης», είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο που τον χειροκροτούσε, ενώ υπενθύμισε πως είχε ξεσηκωθεί θύελλα εναντίον των προτάσεών του, που δεν προερχόταν μόνο από τους συνδικαλιστές.
«Δεν υπήρξε ένα κόμμα να τις στηρίξει, μια κοινωνική δύναμη, ούτε στελέχη της κυβέρνησης, ούτε καν υπουργοί, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό και κάποιους υπουργούς μετρημένους στα δάχτυλα», είπε και προσέθεσε: «Φανταστείτε να θέλει ένας υπουργός, ξιπασμένος, φαντασμένος ή -πώς το είπε ο Σκανδαλίδης- καλαμοκαβαλάρης να επιβάλει κάτι σε μια κοινωνία που ουρλιάζει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός επισήμανε πως έπρεπε τότε να αλλάξει το καθεστώς που προέβλεπε συντάξεις ακόμα και στο 110% του μισθού και κατέληξε λέγοντας πως αν κάτι προκύπτει ως συμπέρασμα είναι πως «όταν έχεις μεγάλα, ανοιχτά, δύσκολα προβλήματα, δεν πρέπει να πετάς την μπάλα στην εξέδρα γιατί θα τα βρεις μπροστά σου».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου