Τράπεζες τροφίμων και συσσίτια οργανώνει για τους Βρετανούς πένητες ο Ερυθρός Σταυρός. Το επισιτιστικό πρόγραμμα που προωθεί στη χώρα του Ντέιβιντ Κάμερον θυμίζει την εποχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Independent», επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι παρόμοια, ίσως και χειρότερη, στην υπόλοιπη Ευρώπη με τις χώρες κυρίως του Νότου να έχουν γονατίσει από τον οικονομικό Γολγοθά.
Η Βρετανία είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της φτώχειας. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, στη Βρετανία καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια αύξηση κατά 75% των πολιτών που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό.
Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 43 εκατομμύρια πολίτες μένουν νηστικοί καθημερινά και 120 εκατομμύρια βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας. Ο Ερυθρός Σταυρός κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν άμεσα προκειμένου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν όσους χρίζουν βοήθειας. Σύμφωνα με τον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, μέσα σε ένα χρόνο τα ιδρύματα που βρίσκονται στο πλευρό των φτωχών από 720 αυξήθηκαν σε 910. Στην Ευρώπη έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για τον τρόπο με τον οποίο τα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ερυθρού Σταυρού, η Ελλάδα έπειτα από δύο μνημόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκληρό πακέτο λιτότητας. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας στις γυναίκες έχουν διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Στην Ισπανία τα πράγματα δεν ειναι καλύτερα. Το ένα τρίτο των νεαρών Ισπανών είναι στο ταμείο ανεργίας. Στη Ρωσία, όλο και περισσότεροι μετανάστες βρίσκουν καταφύγιο για να βρουν δουλειά χωρίς όμως να έχουν κοινωνική ασφάλιση. Στην Ιταλία, πάνω από 150 χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει «λουκέτο». Στο Μιλάνο πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό. Στην Μολδαβία, ανθεί το trafficking ενώ στο Λουξεμβούργο, την πιο πλούσια χώρα στην Ε.Ε, ο Ερυθρός Σταυρός έχει ξεκινήσει ένα επισιτιστικό πρόγραμμα για τους άστεγους. Στη Γαλλία, περίπου 350 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου